Tüzük neden değişmeli ?Öncelikli hedef ne olmalı?

Partilerde siyasi faaliyet, anayasal bir haktır.
Partinin bütün görevleri, tüzük kuralları içinde, partililerin tümüne açıktır.mad.5
Partide her üye eşit haklara sahiptir.Kimsenin kimseden üstünlüğü yoktur.Üyeler kendi aralarında seçtikleri yönetimlerle, partilerinin iktidara gelmesi için çalışır. Kalıcı olan üyeliktir yöneticiler geçicidir.Esas olan partinin varlığının sürdürülmesidir.Üyesiyle yöneticiyle partilerin amacı Türk milletine hizmet etmektir. Milletimizin birlik içinde menfaatlerini korumak, bağımsız olarak devletimizi yaşatmaktır.
Baykal yönetimi, isçilerin sendikal faaliyetlerinde noter onayını kaldırmayı programa koymuş, tüzüğe de, olağanüstü kongre toplayan üyelere noter şartını koymuş.
Kongre ve kurultay seçimleri hakim  huzurunda yapılır.Delegelerin imzalı listeleri secim kurullarında vardır.Toplanan imzalar secim kurullarında verilince  kongre süreci baslar.
Noter onayı üyelerin siyasi  faaliyetini engelleme  değil de nedir.Bu engel derhal kaldırılmalıdır. Madde- 49  “noterden onaylı”  şartı çıkarılmalı.
Herkesin aday olma hakkı vardır.il,ilce yada genel başkanlığa aday olmak istese olabilir mi? Kongre yada kurultay üyelerinin %20 si onay vermesi lazım.Alacaksın bir kağıt, aday olacağım imza verirmişsiniz diyeceksiniz.
Bu kuralı koyanlar  üyelerin aday olma hakkımı gasp etmişlerdir.Anayasanın ve parti hukukunun verdiği hakları engelleyen bu şartın pazarlığı olur mu? Zaten % 10 du. Üyelerin aday olma hakkını gasp eden şartı tüzükte tutmak,parti diktatörlerine hizmet eder.Bu şartı korumakla üyeler,bindikleri dalı kesmiş olmazlar mi?
Peki her üye yönetim kurulularına, yada PM ne aday olabilir mi?
Blok liste ile yapılan seçimlerde siz liste harici aday oldunuz.
Peki secim yarısında, blok listedeki adaylarla eşit şartlarda yarışmış olurmuşsunuz? Blok liste de, herkesin eşit şekilde seçimlerde yarışmasına engeldir. Bu nedenle bütün secimler çarşaf liste ile yapılmalıdır.
Noter şartı,aday önerme şartını ortadan kaldırmayan değişikliğe tüzük değişikliği denmez.
 “TBMM seçimleri için adaylar bütün seçim çevrelerinde ön seçimle belirlenir.”
Bu maddeyi koyduktan sonra SPKna göre  genel merkeze  %5 kontenjan hakkı verilebiliniz.Bu da en fazla 27 kişidir .Anlaşılan değişiklikleri yazanın kanundan haberi de yok.Merkez yoklaması yada kontenjan belirlemesinin sekli SPK da zaten var.
Madde-58 Yerel seçimlerde ve TBMM seçimleri için adayların belirlenmesi Önseçim, partiye yazılı üyelerin katılımı ile yapılır. (SPK.36) seklinde olmalı eskisi tamamen kalkmalı.
MYK yolu ile yapılan üyelikler mahkemeler taşınmıştır. Mahkemelerin 12 maddeye göre yapılan üyelikleri iptal ettiği kararlar vardır. Bu maddeye göre sadece istisnai kişileri üye yapabilirsiniz. Keyfi olarak kullanılan, Merkez Yönetim Kurulu ile üyelik  Madde 12 tamamen kaldırılmalı.
Üyeliğe yasal engeli olup ta,secim zamanlarında aday olmak isteyenler için madde 8 e “partilere  üye olması yasak olanlardan,secim zamanı görevlerinden istifa edip aday olmak için üye olanlardan aday üyelik şartı aranmaz. Üyeliklerine 10 gün içinde itiraz gelmez ise üyelik haklarını kullanırlar”  paragrafı ilave etmek yererlidir.
Seçtikleri yönetimleri, değiştirme hakkı  üyelerin olmayacakta kimin olacak.
Yerel ve genel seçimlerde  adaylarını belirleme hakkı üyelerin olmayacakta kimin olacak.Üyeler aynı zamanda seçmen olan halkın ta kendisidir.
Parti yönetimleri keyfi yönetimlerle  tüzüğe koydukları  engellerle üyelerin haklarını kullanmaz hale getirmişlerdir. Gasp edilen üyelerin haklarıdır.
Önseçim olsaydı,  %85 i atamayla vekil olanlar TBMM de olurumuydu?
İl  ve ilce kongreleri yapılsa atananlar yerinde kalabilir mi?
Tüzük önerisini hazırlayanlara göre, gasp edilen engellenen haklar parti yönetimlerin sanki: Ne olur biraz engelleri azaltın,biraz adayı biz belirleyelim, garanti yerlere siz yine kendiniz koyun diyorlar.
Bu anlayışla tüzük değişikliği olmaz. Üyelerin özgürce seçme ve seçilme haklarını kullanırken karsılaştıkları engellerin hepsi kaldırılmalıdır.
Parti yönetimi tüzük ve programı bir kenara bırakmış durumdadır.
Yapabiliyorsanız bu kurultayda,Hak hukuk tanımayan G. Başkan dahil parti yönetimini değiştirin.Gücünü sizlerden alacak partinin hukukuna, gelenek ve göreneklerine uyacak kadroları parti yönetimine getirin.
Üyelik haklarına,partisine sahip  çıkan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan giden kurultay üyelerine basarılar
chpuye

Bu yazı Tüzük Çalıştayı kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir